admin

Forsikring av bobil

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

En bobil gir fine muligheter for fleksible turer både i Norge og i utlandet. Du kan reise når som helst, nesten hvor som helst, og du er ikke nødvendigvis avhengig av å finne overnattingsplass. Et slikt kjøretøy er naturlig nok også en relativt høy investering, og med tanke på at en bobil fungerer som et rullende hjem, kan det lett bli litt uoversiktlig når det gjelder forsikringer. Det skal vi prøve å gjøre noe med i denne artikkelen, og vi skal gå gjennom hvordan en bobilforsikring fungerer og hva man bør tenke på når man skal velge en.

Hvordan fungerer en bobilforsikring?

På tross av størrelses- og bruksforskjellene mellom en bobil og en personbil, vil forsikringene fungere nokså likt. Som ved alle registrerte kjøretøy, må du skaffe deg en ansvarsforsikring som dekker skader du kan påføre andre kjøretøy, eiendeler og personer. Dette er en lovbestemt forsikring og et minstekrav. Men som ved forsikring av vanlige personbiler, kan du også velge mer inkluderende ordninger som vanligvis blir betegnet som delkasko, kasko eller full kasko. Med bobiler vil du også kunne få en egen forsikring som dekker større tekniske problemer med kjøretøyet, og også forsikre det som måtte være av innbo og løsøre.

Hvordan vet jeg hvilken jeg bør velge?

Bobil uten skikkelig forsikring kan bli rådyrt.

Bobil uten skikkelig forsikring kan bli rådyrt.

Det viktigste du gjør før du går på jakt etter en forsikring for bobilen din, er å tenke nøye over hva du konkret har behov for. Verdien på kjøretøyet og hva du har av ekstrautstyr spiller en viktig rolle her. Husk at for eksempel bare en markise som er installert på bilen fort vil kunne koste flere tusen å reparere om den blir ødelagt. Det samme vil gjelde for toalett og komfyr om man har det. Så om en har en nyere og mer moderne bobil, vil det som oftest lønne seg å velge en dyrere forsikring som har en større dekningsgrad, og gjerne da en fulldekkende egen bobilforsikring. Har man imidlertid en eldre bobil som ikke har den store egenverdien, kan en mer enkel forsikring som kun dekker skader på andres ting være et mer logisk valg. Husk at om du eksempelvis er involvert i en kollisjon som du ikke er skyldig i, vil motpartens forsikring dekke skader du måtte bli påført.

En ting det er spesielt viktig å sjekke når det dreier seg om bobilforsikring, er om det er begrensninger på forsikringen om du er utenlands. Noen forsikringer vil nemlig ikke nødvendigvis gjelde der, spesielt om du er på reise utenfor Europa. Sjekk alltid med forsikringsselskapet før du drar ut på tur om du er i tvil.

Hvor får jeg den beste forsikringen?

De fleste forsikringsselskaper vil kunne tilby deg en løsning for en bobil. Du har også egne foreninger som kan hjelpe deg å skaffe en forsikring. Om du har andre forsikringer på privatbil eller bolig hos et selskap, kan det være lurt å undersøke hva de kan tilby deg først. Som regel vil du kunne få rabatt om du har alle forsikringene dine samlet i ett selskap. Men det vil likevel kunne lønne seg å se hva andre selskaper kan tilby, og du kan spare noen tusenlapper i året på å finne det riktige selskapet. Så ikke vær redd for å hente inn flere tilbud, eller bruk nettsider som kan gjøre det for deg.